Lymfaterapia

Turvotus raajoissa tai keholla voi johtua monesta tekijästä. Yleisimpiä syitä alaraajojen turvotukselle on verenkirtoelimistön huono kunto mm. suonikohjujen vuoksi. Tuolloin häiriintyy myös lymfakierto, jonka takia nestettä jää alaraajoihin. Lymfakierto on ihmisen viemäriverkosto, jonka kautta palautetaan kudoksiin jääneet kuolleet solut sekä bakteerit ja virukset tuhottavaksi. Trauman tai leikkauksen jälkeen turvoutusta voi esiintyä paikallisesti syntyneen vaurion seurauksena elimistön oman puolustusmekanismin aktivoituessa. Syöpähoitojen jälkeen joillekin henkilöille voi tulla raaja- tai vartaloturvotusta. Leikkaushoidossa poistetaan imusolmukkeita, jolloin lymfareitistö häiriintyy ja turvotusta voi esiintyä.

Lymfaterapia on käsin suoritettavaa kevytkosketuksista, rytmistä ja kivutonta käsittelyä, joka jäljittelee imusuoniston omaa pumppaustoimintaa. Manuaalisen lymfaterapian päätehtävä on aktivoida imusuonistoa, poistaa ylimääräinen neste ja aineenvaihduntatuotteet pois kehon kudoksista sekä stimuloida uusien imusuoniyhteyksien syntymistä ja toimintaa turvonneen ja terveen kehon osien välillä.

Lymfaterapia tehostaa kudosten aineenvaihduntaa lisäten näin kudosten ravinnon ja hapen saantia joka taas edesauttaa sairastuneen kudoksen paranemista sekä tehostaa kehon omaa puolustustoimintaa. Turvotus heikentää aina aineenvaihduntaa ja hidastaa paranemista.

Lymfaterapialla autetaan muun muassa:

  • Syöpähoitojen, tapaturman tai operaation  jälkeisiä turvotustiloja
  • ns. idiopaattisesta lymfaödeemasta aiheutuvaa turvotusta
  • Verenkiertoelimistön kuten suonikohjujen aiheuttamaa turvotusta

Lymfaterapiaan kuuluu manuaalisen käsittelyn lisäksi sidonta tai tukivaatteen (sukat, hihat) käyttö.meillä lymfaterapiassa käytetään myös LPG-hoitoa tehostamaan hoitotulosta.